ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Δευ - Παρ: 9:00 - 19:00
Ωρες λειτουργίας
2331022373
Τηλέφωνο
Μητροπόλεως 57 Βέροια
Διεύθυνση

Άρθρα & Απόψεις

Η πρώτη κατοικία, πεδίο μάχης για δανειολήπτες και τραπεζίτες

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τέλη Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των δανειοληπτών στην πλατφόρμα για τη διάσωση της α' κατοικίας, καθώς το ενδιαφέρον κορυφώνεται από όλες τις πλευρές.    

Απαιτούνται λοιπόν άµεσες ενέργειες, έτσι ώστε χιλιάδες πολίτες να µη βρεθούν σε δυσχερή θέση. Μπορεί από το Μάρτιο και μετά να είχαν μπει στον «πάγο», ωστόσο πλέον ο κλοιός γύρω από τους κόκκινους δανειολήπτες σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Τα τραπεζικά ιδρύματα από τη μια  είναι υποχρεωμένα βάσει των δεσμεύσεων  που έχουν αναλάβει απέναντι στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων. 

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση οι πλειστηριασμοί αποτελούν μονόδρομο  για όσους δεν  εντάσσονται στη ρύθμιση  για την ένταξή τους στη σχετική πλατφόρμα, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από 1η Ιουλίου του 2019, με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας τα οποία σαφώς και πρέπει να πληρούνται.

Το νέο πλαίσιο είναι πιο αυστηρό σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Κατσέλη και αφορά περίπου  150.000 δανειολήπτες, μεγάλη μερίδα όμως αυτών  δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να κάνει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Αξιοσημείωτο  είναι  επίσης   πως   οι   τράπεζες  από την  πλευρά   τους   αναμένεται   να αποστείλουν χιλιάδες διαταγές πληρωμών σε δανειολήπτες το επόμενο διάστημα με«κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που φέρουν εγγύηση την 1η κατοικία, δρομολογώντας ουσιαστικά τη γνώριμη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών γύρω στους 42.107 είναι οι χρήστες της πλατφόρμας που δεν οριστικοποίησαν την αίτηση ρύθμισης δανείου και προστασίας πρώτης κατοικίας. Από την άλλη βέβαια βλέπουμε πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαχειριστεί πάνω από 63.000 αιτήσεις για ένταξη στην προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ μόλις 686 από αυτά φαίνεται να έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία, αναλογικά δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό. 

Με  τις   μνημονιακές   υποχρεώσεις της  χώρας   να τρέχουν,  αξιοσημείωτο   προσοχής θεωρείται ακόμη πως σύμφωνα με την κυβέρνηση μέλημά της είναι να προστατέψει τους αδύναμους και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που σύμφωνα με στοιχεία είναι ο ένας στους τέσσερις πολίτες. Κοινωνική λοιπόν προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά   από τη   μια   αλλά   και   διαταγές   πληρωμής   που   θα   αποσταλούν   στους κόκκινους δανειολήπτες από τις τράπεζες από την άλλη. 

Επί της ουσίας, αυτό που συμπεραίνουμε είναι πως ναι μεν η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής δόσεων για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών θεωρείται δυσχερής,καθώς   η   πλειονότητα   των   Ελλήνων   εμφανίζει   χαμηλά  εισοδήματα   από   την   άλλη πλευρά   όμως   δίνεται   μια   δεύτερη   ευκαιρία   για  φυσικά  και  νομικά   πρόσωπα από πλευράς της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί. 

Πλειστηριασμοί   υπήρχαν   και   θα   συνεχίσουν   να   υπάρχουν,   σίγουρα   όμως   η  νέα πλατφόρμα   αποτελεί   μια   σημαντική   μεταρρύθμιση   ειδικά   σε   ότι   αφορά  στην καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Είδομεν…. 

 

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Epidotin.gr

Μητροπόλεως 57 Βέροια

Τηλέφωνο : 2331022373

Email : [email protected]
© Copyright 2023 Epidotin.gr
Ανάπτυξη ιστοσελίδας, Χριστόφορος Τριανταφυλλίδης

Search