ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Δευ - Παρ: 9:00 - 19:00
Ωρες λειτουργίας
2331022373
Τηλέφωνο
Μητροπόλεως 57 Βέροια
Διεύθυνση

Τα νέα μας

Στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, 25.1 στο ΕΒΕΑ, η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Πρόεδρος του Παραρτήματος της Βέροιας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι νέες ρυθμίσεις και διαδικασίες για τη διαγραφή των αναδρομικών δημοτικών τελών των ακινήτων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος,

η ολοκληρωμένη πολιτική του ΥΠΕΝ για τα ακίνητα που ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός κ. Δημήτρης Οικονόμου αλλά και η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προς τον Υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά -10 μονάδες ήταν τα κύρια θέματα του 37ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών το Σάββατο, 25.1.2020, παρουσία στελεχών και μελών των σωματείων της από όλη τη χώρα. 

Παρόντες στην εκδήλωση ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, o Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής κ. Γιώργος Τσίπρας  που εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ακίνητα, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του ΠΑΣΟΚ &  του Κινήματος Αλλαγής κ. Απόστολος Πόντας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος,  ο Βουλευτής Ν.Δ. Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλης Σπανάκης. Επίσης στο Συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής που αναφέρθηκε στη φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων και στην απλούστευση της φορολογίας κεφαλαίου, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανος Κοτσώλης που αναφέρθηκε στην πρόοδο κατάρτισης του Κτηματολογίου, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπόρων και των εκμισθωτών ακινήτων.

Ο κ. Παραδιάς τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η άμεση αλλά όχι και ισότιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η τριετής αναστολή του Φόρου Υπεραξίας, η τριετής αναστολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή και η απαλλαγή από αναδρομικά Δημοτικά Τέλη για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων.

Κατά τις ομιλίες τους στο συνέδριο:

- Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ελεύθερη και δίκαιη αγορά και μικρότερη φορολογία». Ανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά την φετινή χρονιά στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύτηκε να εξεταστεί και η επισήμανση της ΠΟΜΙΔΑ ότι η προηγούμενη μείωση δεν ήταν απόλυτα ισότιμη καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς, «δεν μπορεί αυτοί που τιμωρήθηκαν κατά το σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ να ξανατιμωρούνται την ώρα της μείωσης». Ο υφυπουργός Οικονομικών αναγνώρισε επίσης το δίκαιο του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ που σχετιζόταν με τις φοροαπαλλαγές για εργασίες αναβάθμισης των κτιρίων το οποίο ικανοποιήθηκε με τη σχετική τροπολογία. Σημείωσε τέλος ότι χρειάστηκε αντιπαράθεση με τους θεσμούς προκειμένου να ψηφιστεί η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα μαζί με το φόρο υπεραξίας.

- Λύση για το πρόβλημα της διεκδίκησης από το Δημόσιο ολόκληρων περιοχών της χώρας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τίτλοι επί δεκαετίες ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ρύθμιση την οποία ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε ως ιστορικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι για τους δασικούς χάρτες έχουν κατατεθεί 170.000 αντιρρήσεις και έχουν εξεταστεί σε διάστημα 2 ετών μόλις οι 10.000. «Αν το αφήσουμε έτσι οι αντιρρήσεις θα αντιμετωπιστούν σε 27 χρόνια, ενώ ακόμη και αν γίνει δεκτή η αντίρρηση ενός πολίτη αυτός θα πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε ολόκληρο το νομό προκειμένου να αξιοποιήσει το ακίνητό του. Πρόκειται για παραλογισμό. Θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σοβαρά και ουσιαστικά», πρόσθεσε ο υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης για την προκήρυξη ενός ακόμα κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» ενώ παρουσίασε τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και την ταυτότητα κτιρίων.

- Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις στα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά της ιδιοκτησίας τους, εφόσον σπεύσουν να το κάνουν εμπρόθεσμα, έκανε λόγο για μια μεγάλη χειρονομία του κράτους προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο Υπουργός Εσωτερικών ειδικότερα:

1. Διευκρίνισε ότι στη διαγραφή υπόκειται όχι μόνον τα δημοτικά τέλη, αλλά και το ΤΑΠ

2. Ανήγγειλε ότι σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους για όλους τους Δήμους.

3. Αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει εισήγηση από την ΚΕΔΕ και για όσους έχουν κάνει δηλώσεις και πληρώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις τονίζοντας παράλληλα ότι : «Δεν θέλουμε η ρύθμιση να είναι άδικη, ούτε ανεφάρμοστη. Βάζουμε σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουν για τα πραγματικά τετραγωνικά».

4. Επανέλαβε ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Epidotin.gr

Μητροπόλεως 57 Βέροια

Τηλέφωνο : 2331022373

Email : [email protected]
© Copyright 2023 Epidotin.gr
Ανάπτυξη ιστοσελίδας, Χριστόφορος Τριανταφυλλίδης

Search